13 Eylül 2024 15:30
Dünyanın ikinci büyük çekiç koleksiyonu Şile’de
Tescilli bir çekiç koleksiyonuna sahip olan Burhan Reşit, koleksiyonu hakkında bilgiler verdi.
Tescilli bir çekiç koleksiyonuna sahip olan Burhan Reşit, koleksiyonu hakkında bilgiler verdi.
Dünyanın en büyük ikinci çekiç koleksiyona sahip olan, Türk ve İslam Eserleri Müzesi tarafından kontrol altında olan koleksiyonunu Çekiçhane’de sergileyen Burhan Reşit, çekiçle tanışma hikayesini, çekiçlerin kullanım alanlarını, çekicin tarihini ve ilk çekiçlerini Şile Aktüel’e anlattı.
“Bu kadar çekiç olur mu?”
Uzun yıllar yurtdışında yaşadıktan sonra Şile’ye taşınmaya karar veren Burhan Reşit, Şile’yi tanıtmak için çekiç koleksiyonunu Şile’ye getirdiğini söyledi. Demir işi ile uğraşan dedesine yardım ettiği dönemlerde demire aşinalık kazandığını belirten Reşit, 1990’larda gümüş kuyumcusunun arka tarafında 30-40 tane çekiç gördüğünü ve ‘Bu kadar çekiç olur mu?’ diye düşünerek şaşırdığını ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti: “Çekiçlerin kafaları çok ilginçti ve yapılan işlere göre çok çeşitli çekiç olması gerekir diye düşündüm. Benim de antikaya merakım var ve sürekli antika dükkanlarını gezerim. Her gittiğim yerde antikacıları bulurum. 2. el dükkanları, pazarları gezerim. 1995 yılında çekiç almaya karar verdim ve ciddi alımlara başladım. 1995’ten beri de çekiç satın alıyorum” dedi.
4 bin 600 çekiç
Tescilli bir koleksiyona sahip olduğunu ifade eden Reşit, koleksiyonunun Türk ve İslam Eserleri Müzesi tarafından kontrol altında olduğunu söyledi. Dünyanın en büyük ikinci çekiç koleksiyonuna sahip olan Reşit, yaklaşık 4 bin 600 tane çekici olduğunu belirtti. Dünyanın her tarafından çok çeşitli gruplarda çekice sahip olduğunu anlatan Reşit, “Bu koleksiyonda aklınızın ve hayalinizin almayacağı meslek dallarının çekiçleri var” diye konuştu.
Dünyada sadece 4 kişi çekiç koleksiyonu yapıyor
El aletleri koleksiyonerlerinin çok olduğunu belirten Reşit, sadece çekiç koleksiyonu yapan 4 kişi olduğunu ifade etti ve şu sözlerine devam etti: “Sadece çekiç koleksiyonu yapan benim bildiğim Latvia, Avusturalya, Kanada ve bir de Türkiye’de ben varım.”
“Çekiçlerin kullanım alanları çok geniş”
Çekiçlerin kullanım alanlarının çok geniş olduğunu dile getiren Reşit, çekiç kullanım alanlarını şöyle sıraladı: “Döşemecilerin, Amerikan marangozlarının, semercilerin, dağcıların, kayrak taşından kiremit yapan ustaların çekiçleri (Avrupa’nın köylerinde kullanılıyor) var. Bunlar dışında at nallarken kullanılan çekiçler, mezbahalarda kullanılan çekiçler, şeker çekiçleri, buz kırmak için kullanılan çekiçler, bakırcı çekiçleri, tırpanlarda kullanılan çekiçler, tıpta kullanılan çekiçler, denizaltında kullanılan çekiçler, cerrahi çekiçleri, saatçi çekiçleri, ayakkabı çekiçleri, postal çekiçleri, yelken ustalarının kullandığı çekiçler, afişleri telgraf direklerine asmak için kullanılan çekiçler. Daha neler neler.”
Çekiç ayırt etme konusunda usta
Ülke ülke çekiç kullanım alanlarının değiştiğini ifade eden Reşit, Türkiye’de kullanılan ayakkabı çekiçleriyle Avrupa’da kullanılan ayakkabı çekiçlerinin farklı olduğunu söyledi. Reşit, İngiliz çekiçleri, Fransız çekiçleri, Japon çekiçleri gibi ülkelere özel çekiçlerin olduğunu aktardı. Çekiç ayırt etme konusunda usta olduğunu belirten Reşit, “500 tane çekicin içerisine 2 tane Fransız çekici koyun. Ben ayırt edebilirim” dedi.
“Sandalcılıkta kullanılan çekiçlerin kıvrımlarının hepsi aynıdır”
Çekiç kullanım alanlarının fazla olmasının dışında değişik alanlarda da çekiç kullanımı olduğunu belirten Reşit, sandalcılıkta kullanılan çekiçler hakkında “Bu çekiçlerin kıvrımlarının hepsi aynıdır. Çünkü sandalın kıvrımına çekiçle vurulduğunda çok dik vurulması gerekiyor. Ters vurduğunda bakır çivi yumuşak olduğundan hemen eğiliyor” bilgisini verdi.
“İstiridye çıkarmak için kullanılan çekiçte ölçü bulunur”
İstiridye çıkarmak için kullanılan çekicin de sol tarafında ölçü bulunduğunu belirten Reşit, “Çekiçteki ölçü istiridyeyi ölçüyor. İstiridye o ölçüye uyuyorsa istiridyeyi alıyor. Yoksa almıyor” ifadelerini kullandı.
27 senedir çekiç biriktiriyor