12 Haziran 2023 22:48

Şile’de emlak bedelleri üçe katlandı!

Şile, Silivri ve Çatalca’da emlak fiyatları bir yıl içinde neredeyse 3’e katlandı. Şile bir dönüm arazi 18 milyon liraya kadar alıcı bulurken, Çatalca ‘da tarlaların metrekaresi 2 bin liraya yükseldi.

Şile’de emlak bedelleri üçe katlandı!

Pandemi döneminden itibaren emlak yatırımcılarının ilgisinin arttığı Şile, Silivri ve Çatalca, 6 Şubat tarihli depremlerden sonra en çok rağbet gören bölgeler haline geldi.

Haber Global’den Mert İnan’ın haberine göre söz konusu ilçelerdeki gayrimenkul fiyatları yoğun talep nedeniyle bir yıl içinde 3’e katlanmış durumda.

Dar gelirli vatandaşlara yönelik hayata geçirilen “İlk Arsam Projesi” kapsamında imar haklarının arttırılması beklenen 3 ilçede, bir yandan da yapılaşmaya bağlı doğal tahribat endişesi de söz konusu.

Halihazırda Silivri ve Çatalca’da yeni sayılan ara kat daireler metrekare bazlı değişmekle birlikte ortalama 2.5 ile 4.5 milyon lira arasında alıcı bulurken, Şile’deki rakamlar ise bu fiyatların üzerinde seyrediyor.

Silivri’de villa veya bahçeli müstakil evler ise ortalama 10 milyon lira bedelle satışa çıkartılırken, çiftlik benzeri daha büyük müstakil konutlar ise 20 hatta 30 milyon liraya kadar ilana veriliyor.

Çatalca’da ise özellikle arsalara yoğun ilgi olduğu belirtilirken, arsa metrekare fiyatları en az 2 bin liradan başlıyor.

Çatalca, Silivri ve Şile’nin yatay mimarinin yanı sıra doğal dokusu nedeniyle de tercih sebebi olduğunu belirten Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Şile özelinde uyarılarda bulunurken, “Şile’nin büyük kısmı SİT ve ormanlık alan olduğundan imara uygun arsa sayısı çok kısıtlı. Şile arsa yatırımı için çok uygun değil ve yakında bina yapılacak yer de olmayacak” dedi.

Çatalca ve Silivri’nin ise pandemi ve son depremlerin ardından en çok rağbet gören yerleşim alanları olduğuna dikkat çeken Aşa, “Özellikle pandemi ve depremden sonra bahçeli villa tipi evlerin ciddi talep gelişti. Son bir yılda arsa ve konut fiyatları 3’e katlanırken, son birkaç haftadır fiyatlardaki artış eğrisi devam ediyor” diye konuştu.

İstanbul’dan ev alamayan birçok vatandaşın Çatalca ve Silivri başta olmak üzere Trakya’ya uzanan hatta kendi bütçesine göre arsa yatırımına ilgi gösterdiğini dile getiren Aşa, “Dövizdeki artışa paralel olarak fiyatlardaki artış eğrisi sürecektir. Şile arsa yatırımına çok uygun bir yer değil, Çatalca ise ağırlıklı tarım arazisi vasfında. Ancak köyler vatandaşların yeni gözdesi durumunda” ifadelerini kullandı.

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan da İstanbul’un her iki yakasında bulunan son noktalar olan Silivri, Çatalca ve Şile’de 2 yılda emlak fiyatlarının neredeyse 4, 5 katına çıktığını söyledi.

Akdoğan, şu bilgileri paylaştı:

“İmar hakkı verilmeyen yerlere ağırlıklı olarak taşınabilir dediğimiz konteynır tarzı modeller getirenler de var. Tarla vasfındaki yerlerin fiyatları bile 4 kat artmış durumda. Tarımsal niteliği veya orman vasfı olan korunacak alanlarda yakın zamanda imar planlaması beklenmemeli. Bazı yerler gerçek değerinin çok üzerinde pazarlanmaya çalışılıyor.”
Emlakçılar Odası Çatalca Odası Bölge Sorumlusu Gökay Yılmaz ise, inşaat izni olmayan yerlerde bir takım kaçık yapıların yükseldiği uyarısında bulunuyor. İmar hakkı verilen köy merkezlerindeki arsa fiyatlarının geçen yıla oranla 3 kat arttığını sözlerine ekleyen Yılmaz, “Geçen yıl tarla vasfında metrekaresi 800 lira olan yerler günümüzde 2 bin liranın üzerinde alıcı bulabiliyor” dedi.

Şile-Ağva Emlakçılar Derneği Başkanı Kadir Gül, bölgedeki emlak fiyatlarının bir yılda yüzde 100 arttığını söyleyen isimlerden. Şile merkez ile 56 köyde yüzde 35’e varan imar hakkı olduğunu belirten Gül, şunları söyledi:

“İlçe merkezindeki bir dönüm arsa 8 ile 18 milyon lira arasında değişiyor. Köylerde bu fiyat 3-6 milyon lira arasında. Tarla vasfındaki arazilerde ise dönüm fiyatı 300 bin liradan başlayıp 1 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Dövizdeki son artış eğrisinden sonra mülk sahipleri satışa çıkardıkları yerler için ‘üzerine yüzde 20 daha koyun’ diyor. Önümüzdeki günler için yapılaşmanın artmasından endişeliyiz.”