5 Nisan 2023 15:17

Şile’de sıfır atık için ne yapılıyor?

İklim değişikliği ile mücadelede tüm dünyaya örnek olan Türkiye’nin çabalarıyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tüm dünyada ilan edilen 30 Mart Sıfır Atık günü, Şile’de düzenlenen atölye ve farkındalık programlarıyla kutlandı.

Şile’de sıfır atık için ne yapılıyor?

Şile Atık Getirme Merkezi’nde Kullanım süresini tamamlamış lastikler, pazar kasaları ve hurda metaller öğrencilerin geri dönüşüm projesi ile yeniden hayat buldu. Ömrünü tamamlamış lastikler, çiçeklerle can bulurken, atılan kullanılmış ürünler, salıncak, bahçe mobilyası ve kedi evi gibi yepyeni ürünlere dönüşerek, kullanıma kazandırıldı.

Yaşanabilir bir dünya için sıfır atık!

30 Mart Sıfır Atık Günü dolayısıyla Şile Atık Getirme Merkezi’nde düzenlenen etkinlik kapsamında Şile Dr. Vasıf Topçu Fen Lisesi Çevre Kulübü öğrencilerinin katılımı ile çeşitli çevreci geri dönüşüm aktiviteleri gerçekleştirildi. Şile’yi tüm atıklarını dönüştüren bir ilçe yapabilmek için çalıştıklarını kaydeden Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, artan tüketim ile dünyanın kaynaklarının azaldığına da dikkat çekti.

Başkan Ocaklı, “6 yıl önce Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi öncülüğünde başlayan “Sıfır Atık Projesi” bugün artık bir dünya markası. Gerek Türkiyemiz gerek ise dünyamız için “alarm zilleri” çalmaya başlayan iklim değişikliği ve çevre konusundaki hassasiyetimiz artarak sürecek. Şile’de yaşanabilir yarınlar için çevre ve sıfır atıkla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmayı sürdüreceğiz. Türkiye’den tüm dünyaya yayılan “Sıfır Atık Projesi” bugün küresel bir çevre hareketine dönüşmüş durumda. Sıfır Atık çalışmalarımızı daha ileriye taşıyabilmek için Şile olarak ne gerekiyorsa ortaya koymaya hazırız” diye konuştu.

Doğal kaynaklarımızın korunması birinci öncelik

Dünyada yaşanan teknolojik gelişmeler bir yandan hayatı kolaylaştırırken diğer yandan da aşırı ve hızlı bir kaynak tüketimine yol açtığına dikkat çeken Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “Kaynak kullanımının hızlandığı; ekosistemdeki doğal dengenin bozulduğu bu yaşam kültürü, beraberinde doğal kaynaklarımızın korunması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan öncülüğü ve himayelerinde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Sıfır Atık Projesi” kısa süre zarfında kamuoyunda takdir görmüş, ilgili taraflarca da desteklenmişti. Biz de Şile Belediyesi olarak bu yolda yürümekten ve ilçemizi atık yönetimi açısından daha verimli bir noktaya taşıyabilmek adına çalışmalarımızı çeşitlendiriyoruz. Doğal kaynaklarımızın korunması bizim birinci önceliğimiz. Bugün etkinliğimizde çocuklarımızın bu bilinçle neler başardığını görmek bizi umutlandırıyor” dedi.