15 Aralık 2023 14:58
Şile’de siyasi denklemler çok değişti!
Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte siyasi partilerde aday adaylıkları başvuruları yapılıyor.
Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimini Cumhur İttifakı’nın kazanması sonrası CHP’de çekişmeli kurultay ile genel başkan değişmiş, İYİ Parti’de ise kriz ve kaos havası dalga dalga yayılmıştı.
Türk siyasetinin ve ittifak sisteminin sıkıştığı bir dönemde yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, tüm denklemler ve siyasi analizler baştan aşağı değişti.
CHP – İYİ Parti ittifakı olmadı!
CHP ile İYİ Parti’nin ittifak kuramaması sonrası Şile’de de tüm denklemler değişti. Kulislerde sık sık Anadolu yakasında İYİ Parti’nin Şile, Tuzla, Ataşehir ve Üsküdar’ı istediği belirtiliyordu. Şile’de güçlü teşkilatı bulunan İYİ Parti’nin Hüseyin Özgür gibi ön plana çıkan, tabanda karşılığı olan ve sevilen Meclis Üyesi mevcut. Siyasi partiler bir birliktelik kuramasa bile tabanda bir birliktelik olur mu? Ya da bu dönem için İYİ Parti tabanından fedakarlık olur mu? Süreç gösterecek.
CHP Şile’de uyum var: Aday netleşiyor!
İbrahim Çelik gibi tecrübeli isimlerin öncülüğünde Aras Arslan’ın güçlü bir oy farkıyla ilçe başkanı seçilmesi CHP Şile örgütünde olumlu bir hava oluşturdu. Aras Arslan’ın CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ile uyumu ise Şile için bir başka kazanım olarak değerlendiriliyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul’da ve ilçelerde kazanacak takımı oluşturmak için kurmayları ile birlikte gece gündüz demeden çalışıyor. CHP Şile adaylığı için uzun zamandır Şile, Ağva ve köylerinde güçlü karşılık bulan, Muhtarların ve vatandaşların her talebine hızlıca yetişen Sacit Terzi ismi ön plana çıkıyor.
Aynı zamanda CHP Ümraniye Belediyesi Meclis Üyesi olan Sacit Terzi’nin Şile’de güçlü bir karşılığı olması, ibreyi Terzi’ye döndürüyor. CHP Genel Merkezi Şilelinin söküğünü terzi diker diyecek mi? Yakın zamanda kararın netleşmesi bekleniliyor.
Cumhur İttifakı’nı zayıflatan durumlar
Şile’de muhalefet seçime bölünmüş bir şekilde girse dahi seçmen sandığa giderken AK Parti gitsin diyenler, AK Parti kalsın diyenler olarak sınıflanıyor. İki parti üzerine yoğunlaşan muhalif seçmen, 2019’da da olduğu gibi makası daraltmasını biliyor. Şile’ye yeni ve sosyetik bir sınıfın gelmesi, yeni ikametgahların oluşması, son genel seçimde makasın oldukça dar olması Cumhur İttifakı’nın elini birazda olsa zayıflatan gerekçelerden.
MHP köylerden kentlere referans oluyor!
Cumhuriyetçi Köylü Partisi, Milliyetçi Çalışma Partisi ve ardından kurulan Milliyetçi Hareket Partisi, Silivri Belediyesi’nin kazanılması sonrası çok ciddi prestij kazandı. Silivri’de köylerde kalkınma hareketleri, ayçiçeği üretilip ücretsiz dağıtımı, köyden kente kalkınma modeli olarak MHP için güçlü bir referans oldu. MHP’nin Silivri’den sonra Şile’yi de alarak bu modelle tüm İstanbul’a örnek Belediyecilik yapmak istediği biliniyor. AK Parti, CHP ve İYİ Parti’nin yarıştığı bir seçimle mi Cumhur İttifakı’nın başarılı olacağı, yoksa MHP, İYİ Parti ve CHP’nin yarıştığı bir seçimde mi daha çok başarılı olunacağı masaya yatırılıyor. Şile’nin MHP’ye bırakılmasıyla birlikte çalkalantılı süreç yaşayan İYİ Parti’den MHP’ye oy geçişleri olacağı savunuluyor. Son kararı Genel Başkanlar Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin vermesi bekleniliyor. Şile’de Başkan İlhan Ocaklı’nın güçlü bir karşılığı olması ise dikkatlerden kaçmıyor.